13 Mart 2009 Cuma

Ağaçta Yetişen Çilek Koca Yemiş

En oyuncu ağaçlardandır o… Bir bakmışsınız salkım salkım beyaz çiçekler açmış, bir bakmışsınız sarı toplarla süslemiş dallarını. Hiçbiriyle kazanamazsa gönlünüzü dallar dolusu meyvesiyle çelecekler aklınızı…
Koca yemiş Arbutus, Fundagiller Ericaceae ailesinin çok yıllık bir üyesidir. Türleri arasında ağaçlar olduğu gibi, çalılar da mevcuttur. Anavatanı, Akdeniz Bölgesi ve Güney Batı İrlanda’dır. Her dem yeşildir. Ülkemizde Marmara, Ege, Akdeniz ve Karadeniz Bölgeleri’nde rahatlıkla yetişir.
Güzelliğe Güzellik Katmak
10-12 metre arasıboylanma yapar. Gövdesinin çok güzel olduğu söylenemez ama üzerinde o kadar eğlenceli oyunlar hazırlar ki size, gövdesine bakmanıza gerek kalmaz. Her mevsim ayrı güzeldir. Koyu yeşil yaprakları dekoratiftir. Çiçekleri çan şeklinde beyazdır. Kümeler halinde, sonbahar ve kışın belirirler. Çiçeklerle aynı anda dallarda meyveler de vardır. Geçen seneden kalan meyvelerin gösteriş zamanı da yine sonbaharda başlar. Çileğe benzeyen meyveler, yeşilden sarıya son olarak da kırmızıya dönüşür. Bazı bölgelerde ağaç çiçeği olarak da bilinir. Yenebilen meyveleri, çilek kadar lezzetli olmasa da seveni çoktur. Ama siz sevmeseniz bile kuşlar ona bayılır. Onları bahçeye davet etmek için iyi bir ikramdır.
Ne Sever?
Humusca zengin, geçirgen toprak onun için idealdir. Güneşli yerleri sever. Dona ve rüzgara karşı korunmak ister. Yalnız başına güzel bir görüntü verdiği gibi öbekler halinde de kullanabilirsiniz. Dikimi yaparken yanlara doğru da gelişim göstereceğini aklınızdan çıkarmayın. 3-4 metre kadar yayılım yapar. Aralarında mesafe bırakmaya özen gösterin. Yarı gölge, aydınlık bir alana dikim yaparsanız onu mutlu edersiniz. Su ihtiyacı fazladır. Kontrollü olarak, toprağı kurumayacak biçimde sulamanız gerekir. Mayıs ayından eylüle kadar haftada bir gübre vererek güçlenmesini sağlayabilirsiniz. Soğuğa dayanıklıdır. Kış aylarında köklerini korumaya çalışın. Bunu kuru yapraklarla yapabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder