Güçlü ve Dikenli Ardıç
Öyle çok türü vardır ki ardıcın, hepsi de birbirinden farklıdır. Uzunu kısası, hatta yere çok yakınıyla geniş bir aileye sahiptir o. Bahçenize uygun olanını bulmak için şimdi sıvayın kolları!
Yeşile birtürlü doyamayanların en sevdiği ağaçlardandır ardıç juniperus. Her dem yeşildir. Çalı ve yer örtücü karakterine sahip olan türleri de vardır. Ülkemizde en rahat Trakya, Ege ve Akdeniz Bölgeleri’nde yetişir. Sorunsuz ve kaprissiz bir ağaçtır.
Bizi Seviyor!
Pek çok türü ülkemizde doğal olarak yetişir. Gençken, dallarında iğne yapraklar vardır. Bazı türlerinde bu iğne yapraklar, olgunlaştığında da üzerinde kalmaya devam eder. Yaprak renkleri çok farklı tonlarda olabilir. Mavi, sarı, yeşil hatta gri olanları bile vardır. Yaprak yapılan, sert ve parlak olduğu için gerçek değilmiş gibi görünür. Çok dekoratif bir ağaç olduğu için bir bahçede çok sayıda kullanılması önerilir. Farklı türleri yan yana kullanıldığında güzel kompozisyonlar oluşturulur.
Daha Yakından Tanıyalım
Ardıcın bodur türleri 30 santimetre boylarındadır. Ağaç ve çalılarsa 1-9 metre arası boylanma yapar. Nisan-mayıs aylarında çiçekleri açar. Çiçekler daha sonra üzüme benzeyen meyvelere dönüşür. Meyveler mora yakın renktedir ve hoş bir görüntüsü vardır. Alternatif tıpta da kullanılır. Dayanıklı bir ağaçtır. Soğuğa ve kuraklığa direnç gösterir. Toprak isteği bakımından kanaatkardır. Kuru ve sığ topraklarda bile yetişir. Sağlıklı gelişimi için nemi yüksek, geçirgen toprakları tercih edin. Kumlu, killi, organik maddece zengin toprak onu mutlu etmeye yeter. Kontrollü sulamayı da ihmal etmeyin.
Çeşit Çeşittir
Bodur Ardıç : 30-40 santimetre boylarındadır. Birinci yılın sonbaharında yeşil, ikinci yıl siyahımsı bir renk alır. Bol güneşli yerlerde iyi gelişir.
Boylu Ardıç : 15-20 metreye kadar boylanabilir. İğne yaprakları batıcıdır. Doğu Karadeniz hariç ülkemizin her bölgesinde yetişir.Kokulu Ardıç : 10-15 metreye kadar boylanabilir. Yaprakları ovuştrulduğunda koku verir. Öok koyu yeşildir.Katran Ardıcı : 4-6 metreye kadar boylanır. Ülkemizde Doğu Anadolu hariç tüm bölgelerde yetişir. İğne yaprakları sivri ve batıcıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder