13 Mart 2009 Cuma

Ihlamur ağacı

Kokusu En Güzel Ağaç Ihlamur…
Ihlamur ağacının en büyük faydası gölgesidir. Parklara ve yol kenarlarına dikilmesinin nedeni budur. Çiçekleri açtığında her yer nefis bir ıhlamur kokusuna bürünür. Fark etmeden gününüzü daha güzel yaşarsınız.
Park, bahçe ve yol kenarlarında sıkça rastladığnız ıhlamur Tilia, Tiliacae ailesinin bir ferdidir. 40′a yakın türü vardır. Bunlardan sadece üçü ülkemizde yetişir; büyük yapraklı ıhlamur Tilia platyphyllos, Kafkas ıhlamuru Tilia rubra, gümüşi ıhlamur Tilia tomentosa. Uzun ömürlü bir ağaçtır. 1000 yıl yaşayan türleri bile vardır. Tohumla, aşılama yöntemiyle, ya da dip sürüngenlerinden çoğaltarak yetiştirebilirsiniz.
Neye Benzer?
Yaprağı, genelde yürek şeklinde , çarpık, kenarları dişli ve uzun saplıdır. Sonbaharda altın sarısına döner ve gösterişten yanına yanaşılmaz. Kısa süre sonra da yaprakların döker. Düşen yaprakları toprağın humusça zenginleşmesini sağlar. Çiçekleriyse çok daha mutluluk vericidir. Sarıya yakın renkleriyle haziran-temmuz aylarında göstermeye başlarlar kendilerini. Çiçeklenmeden sonra, küçük, bezelye şeklindeki, ponpona benzeyen meyvelerş belirir. Olgunlaşan meyveler kahverengiye dönüşür. Çiçek salkımları toplanarak çay olarak içilir. Kaynatıp, içine elma, limon, tarçın, karanfil, ekleyin; ülsere, gribe, soğuk algınlığı ve nezleye iyi gelir. Sakinleştirici özelliği vardır. Zor günlerde yanınızda olmaya hazırdır. Çayından hoşlanmazsanız, kokusu bile size iyi gelecektir emin olun.
Ne İster, Ne İstemez?
İstediği çok da fazla birşey yoktur aslında. Yaprakları yüksek ısı ve nemi sevmez. Bu nedenle, Akdeniz ve Ege Bölgeleri’nde dikilmesi önerilemez. Derin ve serin topraklar onlar için idealdir. Toprağın, yumuşak ve besin maddelerince zengin olmasına özen gösterin. Ilımlı, humuslu topraklarda daha sağlıklı gelişir. Kireçli topraklarda da yetişir ama tercih edilmemelidir. Tuzlu topraklardan kaçının. Donlardan ve kuraklıktan hoşlanmaz. Korunmak ister.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder