12 Mart 2009 Perşembe

Çam ağacı

Fıstık Gibi Bir Ağacınız Olsun
Dört mevsim capcanlıdır fıstık çamı… Neredeyse tüm bahçelerin, parkların olmazsa olmazı arasındadır. Bir de yılbaşı günlerinde heybetli dalları ışıl ışıl parlayınca gözünüzü ayıramazsınız ondan …
Çamlar Pinuslar, yaklaşık 100 türü olan her dem yeşil ağaç ve çalılardır. Birkaç türü doğal olarak bodur ve düzgün formludur. Çok sert iklimlerden tropik iklimlere kadar, pek çok değişik iklim tipinde yetişebilen türleri vardır.
Peyzaj düzenlemeleri için oldukça elverişli bir ağaçtır. İri türlerini geniş ve büyük alanlarda rahatlıkla kullanabilirsiniz. Yaprak uzunluklarına bakarak ağacın karakteri ve dokusu hakkında fikir sahibi olmanız mümkün. Birçok çam türünün gövdesi, yaşları ilerledikçe eğilip, bükülür. Buda çoğu zaman, ortaya değişik görüntüler çıkmasını sağlar. Biz size şimdi çamgillerden fıstık çamı pinus pineayı tanıtacağız.
Onu Üzmeyin
Bahçenize dört mevsim dikimini yapabilirsiniz. Tohumla da üretebilirsiniz. Ama dikmeden önce bilmeniz gerekenler var. Sağlıklı gelişmesini istyorsanız doğrudan güneşe dikin. Taşlık, kayalık, güneşli, eğilimli yamaçlarda mutlu olacağını unutmayın. Yaklaşık 15-20 metreye kadar boylanma yapabilirler.
Kendini Fark Ettirir
Genç yaşlarında onu diğerlerinden ayıran tipik bir güzelliği vardır; top biçimli tepesi. Yaşı ilerledikçe top biçimli tepesi şemsiyeleri andıran bir yapıya bürünür. Gövdesinin kabuğu kırmızımsı gri renktedir. Ayrıca kalın ve derin çatlaklıdır. Genç sürgünleri incedir. Önceleri koyu yeşil olan bu sürgünler daha sonra sarımsı- kahverengi bir renk alır. Üçyılda olgunlaşan kozalakları çok kısa saplı portakal büyüklüğünde ve top biçimlidir. Fıstık çamının odunları diğer çamlar kadar değerli değildir. Ama onun en önemli özelliklerinden biri yenebilen yağlı tohumlarıdır. Her ağaç gibi o da korunmak ister. Çam türleri birçok mantar hastalığınakarşı duyarlıdır. Ayrıca yaprak arıları, kabuk böcekleri gibi çeşitli böcekler çamlar için oldukça zararlıdır. Çok reçinelidir. Bu nedenle çam ormanlarında çıkan yangınları önlemek ne yazıkki güçtür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder