12 Mart 2009 Perşembe

Erguvan ağacı

Erguvan En Güzel Efsane
Bazı ağaçlar, meyveleriyle, bazıları yapraklarıyla etkiler insanları. Erguvan ağacının ise daha özel bir yeri var. Efsanelere konu omuş, yazar ve şairlere ilham vermiş bu ağacın çiçekleri açtığında, bilin ki bahar gelmiştir memlekete.
Özellikle İstanbul’a en çok yakışandır erguvan Cercis sliquastrum. Baklagiller Fabaceae ailesidendir. Anavatanı Akdeniz’dir. 8-10 metreye kadar boylanabilir. Ama genellikle 4-5 metreye kadar büyüyebilen geniş taçlı ve yaprak döken küçük ağaçlardır. Pürüzlü kabukları koyu yeşil, alt yüzeyi mavimsi yeşildir. Taze sürgünleri kızıl kahverengi renktedir.
Çiçek Delisi
Bahçenize dört mevsim dikebilirsiniz. Tohumla da üretilir. Çok soğuk günlerin dışında her mevsim ekebilirsiniz. Yaklaşık bir sene sonra çimlenirler. Erguvan ağacının en önemli özelliği, badem ,erik gibi meyve ağaçlarında olduğu gibi çiçeklerinin yapraklardan önce açmasıdır. Erken baharda, yani mart-nisan-mayıs aylarında açan pembe-morumsu çiçekleri, yaşlı dallar ve gövde üzerinde çıkar. Erguvan meyveleri yaklaşık 9-10 santimetre boyunda ve fasulye görünümündedir. Olgunlaştıkça kahverengi olan bu meyvelerin içerisinde çok sayıda tohum bulunur. Meyveler kış boyunca bitkinin üzerinde kalabilir. Ilıman iklim bitkisidir. Akdeniz ikliminin görüldüğü ve karasal iklimin içinde yer alan korunaklı bölgelrde yetişir. Kuru, taze, kireçli, balçıklı topraklarda yetişebilen erguvanlar sıcağa ve soğuğa karşı dayanıklıdır. Erguvanlar, Ege ve Akdeniz ‘de makiliklerde, Marmara ve Karadeniz kıyılarındaysa orman açıklıklarında ve denize bakan yamaçlarda yetişir. Park ve bahçelerde süs bitkisi olarak da kullanılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder