13 Mart 2009 Cuma

Gülibrişim ağacı

İpek Gibi Gülibrişim
Salkımlar halindeki pembe çiçekleri ipekleri andırır. Anavatanı Asya’nın tropik bölgeleridir. Üstelik hızlı büyür. Gülibrişim bahçenize gelmek için davetinizi bekliyor.
Gülibrişim Albizzia julibrissin, 10-15 metre boylanabilenbir ağaçtır. Baklagiller, Fabaceae ailesindendir. Dalları gövdesinden yatay olarak çıkar. Hızlı gelişim gösterir. Dağınık bir tepe yapısı vardır. Tüysü formda yaprakları vardır ve bu yapraklar kışın dökülür. Bu yaprakların ilginç bir güzelliği daha vardır.
Işığı görünce açılıp, alacakaranlıkta kapanırlar. Uçuk pembe renkli çeçekleri size haziran-temmuz aylarında merhaba der. Çiçeklerin kokusu da kendileri kadar güzeldir. Gülibrişim ağacınızın sağlıklı gelişmesini istiyorsanız, doğrudan güneş görmesini sağlayın. Çünkü güneşe bayılır. Susuzluğa dayanıklı olsa da, düzenli sulamasını ihmal etmeyin. Sıcak ve ılıman iklimlerde sağlıklı gelişim gösterir. Daha iyi gelişim göstermesini istiyorsanız bitkisel toprak sevdiğini unutmayın.
Soylu Gülibrişim
Birçok ağacın olduğu gibi onun da bir öyküsü var elbet. Adını 18. yüzyılda Flippo Degli Albizzi isimli bir asilzadeden alan gülibrişimin tomurcukları, küçük, az sayıda pulludur. Bahçenize dört mevsim dikebilirsiniz. Sürgünleriyse yeşilimsi, kahverengi, çıplak ve parlaktır. Çiçeklerin dip kısımlarında değişik boyutlarda tüpleri vardır. Yassı bakla şeklindeki meyveleri yaklaşık 15 satimetre boylarındadır. Bu meyveler sonbaharda olgunlaşır. Şemsiye formunda bir tepe yapısı vardır. En dikkat çekici yanlarından biri,elbetteki dallarının enfes görünüşüdür. Diktiğiniz ilk yıllarda, yani ağaç gençken daha çok bakıma ve ilgiye ihtiyaç duyarlar. Yaşı ilerledikçe daha çok güçlenir ve kuvvetlenir. Çok sayıda yaprakçıkları vardır. Bunlar, açık yeşil renkli, karışık dizili, oval, kimi zaman da kıvrıktır. Gülibrişimin meraklıları arasındaysanız, onu sadece bahçede yetiştirmek zorunda olmaığınızı da hatırlatalım. Kış bahçenizde ya da saksıda da yetiştirebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder