12 Mart 2009 Perşembe

Katalpa ağacı


Çiçek Topu Katalpa
Böyle bir güzelliğe kim karşı koyabilir ki? Katalpa, puro ya da sigara ağacı olarak da bilinir. Özellikle geniş alanlarda güzelliklerini daha çok sergileme fırsatı yakalarlar. Bizden söylemesi…
Katalpa catalpa, gösterişli çiçekleri ve yaprakları sayesinde peyzajda sık kullanılan bitkiler arasındadır. Çiçekleri türlerine göre beyaz, pebe ya da sarı olabilir. Bu güzel çiçeklere ilkbahar sonu ya da yaz başında kavuşabilirsiniz. Meyve kapsülleri ince, sigara ya da puroları andırdığı için sigara, puro ağacı olarak da bilinir.
Bahçenize dört mevsim dikebilirsiniz. Ancak onu soğuk ve kuru rüzgarlardan koruyun. Kuytu alanlar idealdir. Bodur türleri yavaş büyür. Doğrudan güneş alan yerlere ve organik maddece zengin, derin topraklara dikerseniz istediğiniz sonucu alabilirsiniz. Tohumla ya da kışın kök çelikleriyle de üretebilirsiniz. Leylak yapraklı kaltapa ve batı kaltapası olmak üzere iki türü daha vardır. Leylak yapraklı kaltapa hızlı büyür. Kalp şeklinde ve çürüdüğü zaman kötü kokan yaprakları vardır. Olgun olanları çiçeklendikleri zaman muhteşem görünür.
Dayanıklı bir ağaçtır. Batı kaltapası ülkemizde çok fazla bilinen bir tür değildir. Gençken piramidal formlu olan bu ağaç, olgunlaştıkça yuvarlak bir form alır. Batı kaltapası da gösterişli olmak açısından diğerinden geri kalmaz. Çiçekleri harikadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder