12 Mart 2009 Perşembe

Mabet ağacı

Yaşayan Efsane Mabet Ağacı
Dünyanın en eski ağacıdır. Yaşayan fosil olarak bilinir. Yaprakları fil kulagini andırır. Ekvatordan kutuplara kadar dünyanın her tarafina yayılmıstır. Oldukça gösterişlidir.
Mabet ağacı Ginkgo biloba’ya yakın hiçbir tür yoktur. Darwin tarafından yaşayan fosil olarak adlandırılmıştır. Ginkgoaceae ailesinin kalan tek üyesidir. Yaprak döken bir ağaçtır. 30-40 metreye kadar boylanabilir. Fil kulağına benzeyen yapraklarıyla oldukça farklı bir görüntüye sahiptir. Sonbaharda altin sarisina dönüşür ve daha da ilgi çekici olur.
Ağırbaşlı Ne de Olsa
Çok fazla ilgiye ihtiyaç duymaz. Filiz halindeyken dallari gelişigüzel gelişir. Şekil vermek için budamasını ihmal etmeyin. Genç ağaçları özellikle sıcak ve kurak bölgelerde sık sık sulayın. Geçirgen toprağı sever. Derin ve kumlu topraklar da onun için idealdir. Kireçli ve kuru topraği da kaldırır. Doğrudan güneş gören alanlar onları mutlu eder. Gençken seyrek dallı olan ağaçlar, yaşlandıkça sarkan ve sık dallı bir tepe oluşturur. Yaşlı gövde ve dallardan aşağıya doğru hava kökleri salar, toprağa ulaşan uçları yeniden köklenir ve böylece toprakta yeni sürgünler meydana gelir.Sıra Sizde
Üretmek için en kolay ve sağlıklı yöntem fide halinde satın almaktır. Dört mevsim bahçenize dikebilirsiniz. Biraz zahmetli olsa da tohumla çoğaltmanız da mümkün. Dişi ve erkek meyveleri ayrı ağaçlar üzerinde yer alır. Dişisi sonbaharda topraga döküldügünde hoş olmayan bir koku salgılar. Bu nedenle erkek ağaç dikmeniz daha doğru bir seçim olur. Diktiginiz ilk yillarda büyümesi yavaş olur. Daha sonra büyüme hızlanır. Dona dayanıklı bir ağaçtır.
Farklıdır
Mabet ağacı, bahçenizde mutlaka olmalı. Şekliyle diğer tüm ağaçlardan kolaylıkla ayrılır. Her mevsim bambaşka bir renge bürünür. Büyük bahçeler için önerilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder