12 Mart 2009 Perşembe

Salkım Söğüt

Yaprak Yağmuru Salkım Söğüt
Salkımlar halinde sunar mutluluğu o. Yaza kol kanat gerer gölgesi, sonbaharı aydınlatır sarı yaprakları…
İhtişamıyla bahçenin en güzel yerini hak eder salkım söğüt Salix Babylonica. Yaprakları, yaz aylarında kocaman bir şemsiye görevi görür. Keyfini sürdürmek için altına bir oturma alanı yerleştirin mutlaka. Evden baktığınızda da görünebilecek bir yere dikin. Böylelikle sonbaharda sarardığında yaprakları, manzaranın tadını çıkarabilirsiniz… Yetiştirilmesi tahmin ettiğinizden daha kolay. Birkaç ayrıntıya dikkat etmeniz yeterli olacak.
Kimdir?
Salkım söğüdün anavatanı Asya’dır. Çin ve Japonya’dan dünyaya yayılmıştır. Söğütgiller salicaceae ailesindendir. Sarkık dallı, yuvarlak ve sarkık tepeli bir ağaçtır. Dalları çok ince ve esnek olduğu için dik durmaz, aşağı doğru sarkar. Bu da onun güzelliğine güzellik katar. Hızlı büyür. 15 metreye kadar boylanma yapabilir. Gövde kabuğu yaşlı ağaçlarda uzunlamasına çatlaklı ve boz renklidir. Yaprakları dar, mızrak biçimindedir. Yaprağın her iki yüzü de tüysüzdür. Üst yüzü koyu, alt kısmı griye yakın yeşildir. Bu da onu çok dekoratif bir ağaca dönüştürür. Yeşil yaprakları sonbaharda sarıya döner.
Nerede Nasıl Mutlu Olur?
Sulak yerlerde; ıslak ve bataklık alanlarda çok iyi gelişim gösterir. Kökleri suya çok düşkündür, bundan dolayı su ve kanalizasyon borularına zarar verebilir. Yakınlarına dikmemeye çalışın. Çelikle ya da kök sürgünüyle üretim yapabilirsiniz. Bol güneş ister, aydınlık ortamlara bayılır. Geçirgen olmayan topraklarda rahat yetişir. Kısacası, oldukca sorunsuz ve kaprissizdir. Azla yetinmesini bilir. Peyzaj uygulamalarında sıkça rastlanır. Binaya yakın bir alanadikilmesi dört mevsimi de güzel geçiren söğüdü seyretmemize olanak sağlar. Saksı içerisinde aldığınız fideyi, bahçenze dilediğiniz zaman dikebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder