12 Mart 2009 Perşembe

Acer ağacı

Uzakdoğu Zarafeti Acer
Kırmızı tonlarındaki Acer, Bahçenize sonbahar renklerinin zenginliğini katar. Dayanıklı bir bitki olsa da, hassas yaprakları korunmak ister. Bahçenize Uzakdoğu’nun gizemini çağırmaya hazır olun.
Japon bahçelerinin gözdesi Aceri dört mevsim dikebilirsiniz. Ağacımız, Japon akağacı olarak da bilinir. 300′ aşkın türü vardır. Yanlara ve aşağıya doğru büyüyen sarkık formu, dantel gibi işlemeli yapraklarıyla bu ağaç, dört buçuk metreden, yedi buçuk metreye kadar boylanabilir.
Özel formunun korunması için Acerin Çok az budanması gerekir. Uzun sürgünleri haziran-temmuz aylarında kesebilirsiniz. Böylece daha iyi dal yapısı ve sonbaharda daha kuvvetli yaprak rengi oluşumunu sağlayabilirsiniz. Bununla birlikte yaprak azaltma (defoliation) işlemini, sadece sağlıklı ağaçlara uygulayın. İki yıl arka arkaya yapmayın. Zayıf ve cansız sürgünleriyse ilkbaharda, çiçeklenmeden hemen önce budamı unutmayın.
Hassas Ama Güçlü
Acer, dayanıklı bir bitkidir, ancak ağacın hassas yaprakları büyük özen ister. Yaprakları kurutucu rüzgardan ve öğlen güneşinden uzak tutulmak ister. Bu nedenle çevresine koruyucu bitkiler dikebilirsiniz. Bambu ve defne iyi seçimlerdir çünkü Acerle iyi geçinen türlerdir. Acerin yapraklarını kuvvetlendirmenin bir yolu da, baharda tomurcuklanma başladığında, haftada bir kez nitrojen gübresi vermektir. Hızlı büyüme dönemlerinde su ihtiyacı aniden artabilir. Bu dönemlerde toprağın tamamen kurumasını beklemden sulayın. Güneş yanığına sebep olmamak için kuvvetli güneş ışığı aldığı saatlerde, yapraklarını ıslatmamaya özen gösterin. Acerin tohumla üretimi oldukça kolaydır. Baharda, kelebek şeklinde çiçekler açar. Bu çiçekleri ekerek yeni Acerler üretebilirsiniz. Geçirgen toprak sever. Dikimden önce ağır topraklara kum takviye ederek toprağı gevşetebilirsiniz. Acerin düzgün şekilde tutması için 2-3 sezon gerekebilir. Yaprakları genellikle kırmızı olsa da, yeşil, sarı, mor, koyu eflatun ya da alacalı renklerde olanları da vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder