12 Mart 2009 Perşembe

Sarısalkım ağacı

Altın Renkli Sarısalkım
Salkım şeklindeki parlak çiçeklere görür görmez vurulabilirsiniz uyaralım… Küçük ağaç ya da çalı formunda olabilir. Gösterişli bitkimiz altın yağmırı olarak da tanınır.
Sarısalkım Laburnum vulgari, mor salkımlar gibi baklagiller familyasında yer alır. Süs bitkisi olarak da yetiştirebilirsiniz. Mayıs ayında açan sarı, altın rengi çiçekleriyle gösterişli bir ağaçtır. Yaprakları tüylü ve açık yeşildir. Çiçekler 40-45 santimetre uzunluğunda salkımlar halindedir. Çiçeklenmesi geçtikten sonra fasülyeye benzer tohumları görülür. Sarısalkım yapraklarını döken bir bitkidir.
Hoş Geldin Sarısalkım
Bahçenize dört mevsim dikebilirsiniz. Tohumlu bir bitki olduğu için tohumlarıyla da çoğaltabilirsiniz. Nemli, kireçli, humusça fakir ve geçirgen toprakları tercih eder güneşli ve fazla rüzgar almayan yerlerde yetiştirebilirsiniz. soğuğa dayanıklı bir bitkidir. Tepe yapısı yuvarlak ve dik yapılıdır. Bakımı için dert etmeyin. Çünkü kolaydır. Toprağının susuz kalmamasına dikkat edin. Kuru ya da düzensiz dalları, çiçeklenmesi bittikten hemen sonra kesin. Çiçeklenmesini artırmak için ilkbahar başında tomurcuklar belirmeden gübreleme yapabilirsiniz. Yaklaşık altı metre boylanabilir. Yaprakçıkları sivri uçlu, üst yüzeyleri koyu yeşil, alt yüzeyleriyse daha açık renkli ve yatık tüylüdür. Süs bitkisi olark da yetiştirebilirsiniz. Çiçekleri bal özü almaya gelen arılarla tozlaşır. Çiçeklere uğrayan arıların üzerine bulaşan çiçek tozları bu şekilde diğerlerine de taşınır. Böylece döllenen çiçekler meyveye dönüşür. İçinde tohumların bulunduğu meyveler olgunlaştığı zaman, tohumlar çevreye saçılır. Çarpıcı bir ağaç olduğu için parklarda ve yol kenarında çok sık kullanılır. Ağacın gövdesi ve dalları yeşilimsi gri ve düzgün kabukludur. İpeksi tüylerle kaplı tomurcuklarıyla, bahar aylarında açılarak kendini gösterir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder