12 Mart 2009 Perşembe

Huş ağacı

Güneşe Aşık Kış Ağacı
“Çok sert kış iklimlerindeyim, bahçemde hiçbir ağaç bitmez” diyenlerdenseniz, huş ağacıyla tanışmanızın zamanıdır.
Huş Betula ağacı, yaz demez kış demez, her koşulda yaşar. Çok özel bir gövdesi vardır. Farklı renklerde olan kabukları soyulduğunda altından, neredeyse cilalı gibi bir beden çıkar. Bu beden ışığı çok güzel yansıtır. Karanlık kış günlerinde bahçenizin huş ağacının olduğu bölgesi daha bir parlak olur.
Huş Ormanları
Huş aslında özgür ruhlu bir ağaçtır. Dağlarda, ormanlarda yaşar. Hatta kendi ormanları bile vardır. Kuzey Amerika, Kuzey Avrupa ve ülkemizde doğal olarak yetişir. Özellikle Karadeniz Bölgesi’nde bol miktarda bulunur. Ancak sadece uçsuz bucaksız ormanlarda yetiştiğini sanmayın; kentlere de kolaylıkla uyum sağlar. Huş, çevre düzenlemelerinde her iklim koşuluna uyum sağladığı için tercih edilen bir ağaçtır. Geniş caddelere, yol ağacı olarak dikilir. Türüne göre 15-30 metreye kadar boy atabilir.
Ne İster?
Soğuğa dayanıklıdır ama güneşi çok sever. Güneş gören bir yere dikilirse daha uzun boylu ve daha sağlıklı olur. Geçirgen, süzek topraklarda daha iyi soluk alır. Kökleri çok derinlere inmez. Bu nedenle killi ve su toplayan topraklar onu çürütebilir. Çürüme ya da susuzluktan kuruma olduğunda yapraklarda sararmalar meydana gelir. Bu durumda toprak kontrol edilmeli, fazla su birikmesi varsa kök çevresi kazılmalı, toprak boşaltılmalı ve su tahliye edilmelidir. Susuz kalmışsa iyice sulanmalıdır.
Bahçenizde Neden Huş Ağacı Olmalı?
Ağacın gövde ve dallarındaki ona adını veren beyaz, sarı, kızıl, kahverengi kabukların görünümü çok güzeldir. Sonbaharda yaprakları çok güzel renklere bürünür. Soğuğa karşı dayanıklıdır. Hastalıklardan etkilenmez. Yaprakları elle ezildiğinde çok güzel kokar. Çok çeşitli ve çok renklidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder