12 Mart 2009 Perşembe

Meşe ağacı


Meşeler Diyarı
Ülkemizde belki de en çok rastlanılan ağaçtır. Üzerindeki palamutları, yırtık görünüşlü yapraklarıyla farkını ortaya koyma çabasındadır hep. Bahçenize girmeyi de hak ediyor bizce…
Üklemizde yaygın olarak yetiştiği için pek çoğunuza tanıdık gelmiştir meşe ağacı Quercus. Kayıngiller Fagaceae ailesinin bir üyesidir o. 400′ün üzerinde farklı türü bulunur. Türlerinin arasında yaprağını dökenler de, her zaman yeşil kalanlar da bulunur. Oldukça uzun ömürlü ağaçlardır.
Gövdeleri düz yapılı ve koyu renktedir. Kökler derinlere kadar gider ama çok dağınık değildir. Dalları yanlara yayılarak büyür.
İlgi Zamanı
Ağaçların çoğu gibi, meşe de çok fazla ilgi beklemez. Hafif gölge sever. Yağışlı bölgelerde daha sağlıklı yetişir. Su tutma seviyesi yüksek, killi toprakları sever. Bazı türlerinde fazla sulama sorun yaratabilir. Fideyi alacağınız fidanlıktan mutlaka türünü ve su isteğini öğrenin. Rüzgara dayanıklıdır. Bahçenizde kullandığınızda size çim yetiştirme konusunda da destek verir. Gölgesi çim yetiştirmeye elverişlidir. Meşe çok hızlı büyüyebir ağaç değildir. Biraz sabır ister.
Türkiye’nin Meşeleri
Mazı meşesi : Yaprak döken bir türdür. Çalı biçimindeolan türleride vardır. Boyları diğer meşelere göre daha küçükür. Marmara ve Karadeniz Bölgeleri’nde sıkça rastlanır.Mantar Meşesi : Batı Anadolu’da rahatlıkla yetiştirilir. 15-20 metre arası boylanma yapar. Mantar meşesinden elde edilen mantar, şişe mantarı olarak kullanılır.Palamut Meşesi : Karadeniz Bölgesi dışında ülkemizin her bölgesinde doğal olarak yetişir. Yaprak kenarları testere dişli ve dişlerin ucu dikenlidir.Kermes Meşesi : Her bölgemizde sağlıklı olarak yetişebilir. Çalı veya küçük ağaç görünüşündedir. Yaprakları çıplak ve kenarları dişli dikenlidir.Sapsız Meşe : Meyveleri sapsızdır. Tüm Anadolu’da yetişir. 30 metreyekadar boylanma yapar. Meyve kadehi sapsız ya da çok kısa saplıdır.Saplı Meşe : 30-40 metreye kadar boylanır. Meyveleri, ekim ayında olgunlaşır. Çok dayanıklıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder