12 Mart 2009 Perşembe

Ağaç Hatmi

Bahcenin Şen Kahkahası Ağaç Hatmi
Ağustosta açan çiçekleri sanki yaza veda eder gibidir. Beyaz, mavi, pembe, mor renklerdedir. Kuşların, arıların ve kelebeklerin uğrak yerleridir.
Ağaç hatmi hibiscus syriacus humuslu, geçirgen toprakları sever. Hafif asidik ve içinde hiçbir katkı maddesi olmayan doğal topraklarda; doğrudan güneşte ve yarı gölge yerlerde sağlıklı sağlıklı gelişim gösterir. Ağır topraklardan ve yüksek taban suyundan hoşlanmaz. Bakımına önem vermelisiniz.
Çünkü hemen hemen her yerde sevilen ve yaygın yetiştirilen bir türdür. Ilıman iklimlerde çok daha fazla çiçeklenmesine rağmen soğuk bölgelerde yapraklardan sonra oluşan tomurcukları, geç dönem donlarından etkilenbilir. Bu nedenle dikim için kuzeye bakan, öğleden sonra güneş alan duvar önlerini, rüzgarsız kuytu alanları tercih edin. Düzgün bir form ve çiçeklenme için ilkbaharda mutlaka budamalısınız. İyi bir gelişme için sık ve derin sulamayı unutmayın. Hatmileri budamadan da, yol kenarlarında perde ya da vurgu bitkisi olarak kullanabilirsiniz. Göreceksiniz pembe çiçekleriyle görenleri kendine hayran bırakacak.
Sizin de Bir Tane Olabilir
Odunsu bir bitkidir. Bakımı kolay ve zahmetsizdir. Bahçenize dört mevsim dikebilirsiniz. Ayrıca üretimini tohumla ve aynı zamanda bitkiden aldığınız çelikle de yapabilirsiniz. Bu işlem için yaz sonu anaç bitkiden çelikler alın. Köklenmesi için ılıman bir ortama ihtiyacınız var. Toprağın geçirgen ve kumlu olmasına dikkat edin. Fideleri bahçeye ilkbaharda alabilirsiniz. Ilıman bölgelerde daha rahat gelişim gösterir. 3-4 metreye kadar boylanabilir. Dikim sırasında takviye olması açısından toprağına yaprak çürüğü ve potasyum bakımından zengin özel gül gübreleride ekleyebilirsiniz.
Ah O Pembe Çiçekleri…
Çin gülüne benzeyen çiçekleri, bu çiçeğe göre daha küçüktür. Beyaz, pembe, mavi, mor renklerde olabilir. Yalın katlıların dışında katmerleri de vardır. Yaz sonuna doğru açar, ağustos ve eylülde çiçeklenir. Kışın yaprak döker. Çiçeklenmesi uzun bir süre devam eder. Bol güneş alan yerlerde çiçek verimi çok daha fazla olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder