12 Mart 2009 Perşembe

Kayın ağacı

Gölgelerin gücü adına Kayın
Büyük bir bahçe, biraz güneş, biraz su, bu kadardır sizden istediği. Sonra başlayın beklemeye; gölgesinde geçecek keyifli zamanları…
Kayın Fogus, oldukça gösterişli bir orman ağacıdır. Yapraklarının biçimli formu, gri gövdesi ve yaşlandıkça artan ihtişamıyla bahçelere de çok yakışır. Gelişimini tamamladığında oldukça büyük bir ağaca dönüşeceğinden, metrekare olarak büyük bahçelerde tercih edilmelidir. Aklınızdan çıkartmayın.
Tanıyalım
Kayıngiller Fagaceae ailesinin bir üyesidir. Kışın yapraklarını döktüğünde bile güzel görünür. Dişli yaprakları; ilkbaharda soluk yeşil, yazın koyu ve parlak yeşildir. En duygusal ve gösterişli dönemi sonbahardır. Sarı ve turuncuya bürünen yaprakları, göz alıcıdır. 25-35 metreye kadar boylanma yapabilir. Çok uzun ömürlüdür. 300 yıl yaşayabilen türleri bile vardır.
Ne İster?
Kaprisli değildir. Bulunduğu ortama kolaylıkla uyum sağlar. Bir çok iklimde rahatlıkla gelişir. Tek ihtiyacı olan nemdir. Bu nedenle suyu tutan toprakları tercih eder. Ama köklerini suda bırakmamaya özen gösterin. Çürümesine neden olabilirsiniz. Kontrollü olarak sulama yapılmalıdır. Sert kışlara dayanıklıdır, fakat bahar donlarından korunmak ister. Dört mevsim dikimi yapılır. Çiçeklenmesi, yapraklar oluşur oluşmaz, yani baharda hemen başlar.
Unutmayın Büyüyecek!
Peyzaj için çok kullanışlıdır. Yanlara doğru da genişleyeceği için, dikim yapacağınız alanın çok yakınında bitki olmamasına özen gösterin. Olgunlaştığında iki metre genişliğinde bir alanı kaplayabilir, bunu mutlaka göz önünde bulundurun. Ülkemizde Karadenizve Marmara Bölgesi’nde rahatlıkla yetişir. Bahçenizin tam güneş alan bir bölümü onun için uygundur. Dilerseniz hafif gölgeye de dikim yapabilirsiniz. Organik maddece zengin, geçirgen topraklarda sağlıklı gelişir. Gölgesinde oturmak için biraz sabretmeniz gerekecek tabi. Ama yazın sıcaklarından sizi şemsiyeden bile iyi koruyacak. Gölgesiyle tanıştığınızda emeğinize değecek. Son bir tavsiye, gölgesinin düştüğü alana çim ekmeyin, uzun ömürlü olmaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder