12 Mart 2009 Perşembe

Çınar ağacı

Yıllara Meydan Okuyan Çınar
Uzun ömürlü bir ağaçtır. Hava kirliliğine dayanıklıdır. Bu nedenle şehir içinde rahatlıkla yetiştirebilirsiniz. Sonbaharda hüzünlenen yapraklar sarıdan, kahverengiye döner.
Çınar Platanus, çınargiller Platanaceae familyasındandır. Uzun boylu, piramit şekilli ve kalın çaplıdır. Sonbahar döneminde olgunlaşan, ponpon biçimli küçük kahverengi meyveleri, uzun sapların ucunda kış dönemine kadar kalır. Ülkemizin hemen her bölgesinde yetişir.
Mutlaka Sizin de Olmalı
Bahçenize dört mevsim dikebilirsiniz. Tohumla da üretmeniz mümkün. Yarı odunsu çeliklerle de çoğaltabilirsiniz. 30-40 metreye kadar boylanabilir. Doğrudan güneş ya da hafif gölge sever. Toprak isteği bakımından çok seçici değildir. Derin, taze, verimli, geçirgen topraklarda sağlıklı gelişim gösterir. Kumlu, çakıllı , kireçli topraklarda da yetiştirebilirsiniz.Yapraklarını döken ağaçtır. Ayrca ülkemizde yaşayan en uzun ömürlü ağaçlar arasındadır.
Dayanıklı Çınar
Nemli ortamları çok sever. Bu nedenle, dere, göl, ve nemli vadiler onu mutlu eder. Gövdeleri gençken kabukları düzgündür ancak yaşlandıkça bu kabuklar çatlamaya başlar. Dökülen kabuğunun altından bembeyaz bir yüzey çıkar. Bu yüzden önce yeşil, daha sonra kahverengine dönüşür. Kabuklarini dökmesi ağacın kuvvetlenmesini sağlar.
Bu özelliği, hava kirliliğinin yoğun olduğu şehirlerde onun rahatlıkla yetiştirebilmesini de sağlar. Soğuğa karşı dayanıklıdır. Hızlı büyüyen bir ağaç olduğu için güçlü bir kökü vardır. Dallarını dikkatle incelerseniz birçok ağaca göre kalın ve düzensiz olduğunu görürsünüz. Büyük alanlarda gölge ağacı olarak da yetiştirebilirsiniz. Yaprak uçları sivri, dipleri yuvarlak, kenarları düzensiz dişlidir. Erkek ve dişi çiçekler birbirinden ayrıdır. Düz gövdeli, düzensiz dallı, geniş ve yaygın tepeli bir ağaçtır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder