12 Mart 2009 Perşembe

Oya Ağacı

Büyülü Pembe Oya Ağacı
Göz kamaştıran çiçekleri bir yana; gövdesi, heykellere bile taş çıkartacak güzellikte. Anlayacağınız çıplak görüntüsünü bile yeter bahçeyi süslemeye oya ağacının… Üstelik yetiştirmesi de çok kolay…
Anavatanı Güney Çin ve Güney Asya’dır. Aslında oya, bir süs ağaçcığıdır. Gölgeli alanlarda çiçek açamaz. Temmuz başından kasıma kadar çiçeklidir. Çiçekleri salkım şeklindeki genç sürgünler üzerinde dizilmiştir. Sütlü kahve-pembe renkli düzgün ve parlak gövdesiyle , çiçeksiz mevsimlerde bile göz alır. Bu nedenle dört mevsim bahçeyi süsler.
Budamasına Özen Gösterin
Yaklaşık 40-50 yıl yaşayabilir. Oyalar mutlakas form verilerek ve avize gibi bir tepe tacı oluşturalarak budanmalıdır. Gövdesini, her yıl gövdenin küt kalacak şeklilde budamaktan kaçınmalısınız. Her yıl gövdenin etrafından budarsanız, tepe formlarını kaybederler.
Sevdiklerine Gelince
Gübreli, hafif kumlu, süzek toprakları sever. Ağır killi topraklardan ve durgun su bulunan yerlerden hoşlanmaz. En kolay üretilen süs bitkilerindendir. Bir yıl önceki sertleşmiş sürgünlerden alınacak çelik 20-25 gün içinde köklenerek gelişmeye başlar. Hazırlanan çelikleri, kumlu ve gevşek toprağa dikerek, yarı gölge bir alanda çok sayıda yeni oya ağacı üretebilirsiniz. Sıcak bölgelerde, özellikle de çiçekli olduğu mevsimlerde suyu sever.
Eksi 15 dereceye kadar dayanabildiği için, Antalya’dan İstanbul’a kadar her ilimizde görmek mümkündür. Yapraklarının, sıcak ve nemli yaz aylarında, gri-yeşil bir rende dönerek külleme hastalığına yakalanma olasılığı vardır.
Bunu engellemek için önceleri kükürtleme yapılırdı; ancak günümüzde eriyik ya da toz haldeki ilaçlar da aynı görevi görüyor.Dört mevsim dikebilirsiniz. Ama en iyi dikim mevsimi mart-nisan aylarıdır. Eğer çelikle yetiştirmeyi düşünüyorsanız bir yıl önceden bir kaba ya da yastığa dikilmiş ve köklenmiş çelikleri, bahçenizde uygun yerlere dikebilirsiniz. İlk yıl çiçek açar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder