12 Mart 2009 Perşembe

Lale ağacı

Ormanın En Havalısı Lale
Yaprakları bile çiçeğe benziyor onun. İlk bakışta ilgiyi üzerine çekmeyi başarıyor. Güzelliği kafa karıştırıyor. Sonbaharda altına dönen yaprakları mı, yaza renk verek çiçekleri mi daha güzel?
Manolyagiller magnoliaceae ailesinin en çekici üyelerinden biridir lale ağacı liriodendron styraciflua. Yaprak döken bir ağaçtır. Dünyaya ABD’nin doğu kesimi ve güney kanada’dan yayılmıştır. 60 metreye kadar boylanma yapabilir. Ama bahçelerde genellikle 20-25 metre arası boylanma olanak bulur.
Farkı, Yaprakları
Yaprağının üst yüzü açık yeşil, alt yüzü mavimsi soluk yeşildir. Sonbaharda yaprakları altın sarısına döner. Güzelliğinden yanına yanaşılmaz. Yapraklarının formu diğer tüm ağaçlardan farklıdır. Bu da onu çok çekici yapar. Laleyi andıran çiçekleri sarı-beyaz renktedir. Ağaç 10 yaşına geldikten sonra çiçek vermeye başlar. Üzerinde turuncu lekelenmeler vardır. Haziran-temmuz ayında çiçeklidir. Çiçekler genellikle tepe bölümüne yakında durur. Orman ağacı olmasına rağmen yaprakları ve çiçekleriyle çok dekoratiftir. Çiçeklerine arılar geldiği için oturma alanlarının çok yakınına dikmemelisiniz. Kökleri derinden yayılır ve geniş bir alanı kaplar. Bu nedenle su ve kanalizasyon sisteminin yakınına dikilmemelidir.
Soğuk Sevmez Sizi Üzmez
Don ve rüzgara karşı dayanıklı değildir. Dalları kırılıverir. Hızlı büyür. Gençken senede iki metre boy atar. Daha sonra büyüme yavaşlar. Bahçenizin ona ayıracağınız bölümünün kalabalık olmamasına özen gösterin. Hangi bölgede olursanız olun bahçenizde konuk edebilirsiniz. Tek şart; soğuktan korumak. Tam güneş alan bir alan onun için ideal. Organik maddece zengin, hafif asitli, derin nemli, iyi süzülen topraklarda sağlıklı yetişir. Sıcaklığı çok sever.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder