12 Mart 2009 Perşembe

Göknar ağacı

Güçlü Kuvvetli Göknar
Heybetli görüntüsüyle dayanıklılığın sembolü gibidir adeta… Göklere uzanan dalları sarıp sarmalamaya hazırdır daima onu sevenleri… Bir an önce tanışın göknarla, mutlu edecek sizi göreceksiniz.
Göknar abies her dem yeşil, uzun boylu orman ağaçlarındandır. Yaklaşık 30 metreye kadar boylanabilir. Piramidal ya da konik bir gelişme gösterir. Tomurcukları bol reçinelidir. Genç yaşlarından itibaren kazık kök yapan bir ağaçtır. Kozalakları tepesinin üst dallarında bir yıl önceki sürgünler üzerinde oluşur.
Kozalakları sürgünlerin üzerinde dimdik durur. Göknarların toprak istekleri fazladır. Ayrıca nemli ortamları severler. Sağlıklı gelişim göstermesini istiyorsanız, nemli, kumlu, killi ortamlarda sizi daha çok sevindireceğini unutmayın. Onu ve kendinizi mutsuz etmemek içinkireçli topraklardan uzak tutun. Işık istekleri fazla değildir. Gölgede yetişebilir. Yinede en ideali yarı gölge ortamlardır. Yaz aylarında yağışlı ve serin ortamlarda bulunmak ister. Ülkemizde yetişen başlıca göknar türleri; Uludağ Göknarı, Kazdağı Göknarı, Doğu Karadeniz Göknarı ve toros Göknarıdır.
Bitti Mi sandınız?
Göknar daha çok soğuk iklimlerden hoşlanır. Sıcak iklimlerde çok rahat edemez. Ama merak etmeyin yine de anlayışlı bir ağaçtır sizi kırmaz elinden geldiği kadar uyum göstermeye çalışır. Bahçenize dört mevsim dikebilirsiniz. Sulanmaktan çok fazla hoşlanmazlar. Tüm bitkilerde geçerli olan sulama kuralını göknar için de uygulamayı unutmayın. Çok sulama çoğu zaman az sulamadan daha zararlıdır. Gübrelenmesini ilkbahar ve sonbahar aylarında yapabilirsiniz. En ideali üç haftada bir yapmaktır. Saksıda yetiştirdiğiniz göknarlarınızın ilkbahar ya da sonbahar aylarında saksılarını değiştirmeniz uygundur. Kuvvetli rüzgarlardan hoşlanmadığını aklınızdan çıkarmayın. Dona, kirli havalara, ve zehirli gazlara karşı duyarlı bir ağaçtır. Genç yaşlarında açık gri renkli, ince ve düzgün olan kabukları, ileri yaşlarına geldiğinde kalın ve çatlaklı olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder